TMPS

TPMS

TPMS staat voor Tyre Pressure Monitoring System, oftewel Banden Spanning Controle Systeem. TPMS sensoren monitoren de bandenspanning en geven een melding wanneer deze te laag is. Zo rijd je veiliger en zuiniger.

Bandenspanning sensor verplicht

Het TPMS systeem is het gevolg van een besluit van het Europees Parlement (ECE-R64 van 2009). In deze regelgeving wordt aangegeven dat onder meer personenauto’s dienen te worden uitgerust met een systeem dat nauwkeurig de bandenspanning monitort. Dit geldt voor alle nieuwe autotypes die vanaf 1 november 2012 op de markt verschenen zijn én alle nieuw geleverde auto’s (op kenteken gezet) vanaf 1 november 2014. Het doel van deze regelgeving is het verhogen van de verkeersveiligheid en het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. Het is niet toegestaan om een bandenspanningscontrolesysteem uit te schakelen of te deactiveren.

Soorten TPMS systemen

Er zijn twee soorten TPMS systemen, het indirecte en het directe TPMS systeem:

- Indirecte TPMS systemen werken met behulp van onder meer de ABS sensoren. Deze systemen werken met behulp van de afgelegde weg per omwenteling van de wielen en hebben relatief weinig invloed op onze werkzaamheden.
- Directe TPMS systemen werken met behulp van sensoren welke meestal achter het ventiel gemonteerd zijn. Deze TPMS ventielen geven de exact gemeten bandenspanning door. Bij een afwijkende bandenspanning zal een waarschuwingslampje of afbeelding op het dashboard een signaal afgeven.

De juiste bandenspanning heeft invloed op:

1. Je veiligheid: Als je banden de juiste spanning hebben, verbeter je de stabiliteit en verminder je de kans op slippen, aquaplaning en gevaarlijke situaties. Bij een onjuiste bandenspanning zal je remprestatie verminderen.

2. Betere (brandstof)efficiëntie: Te lage of te hoge bandenspanning kan de rolweerstand van je auto vergroten, wat zorgt voor een lagere (brandstof)efficiëntie. Zorg er daarom voor dat je banden de juiste bandenspanning hebben, om zo minder (brandstof) te verbruiken.

3. Minder bandenslijtage: Onjuiste bandenspanning kan leiden tot ongelijkmatige slijtage van je banden. Slijtage verkort de levensduur van je banden. Zorg ervoor dat je banden de juiste bandenspanning hebben, zodat je banden een langere levensduur hebben.

4. Meer rijcomfort: Goed opgepompte banden zorgen voor een soepele en comfortabele rit. Daarentegen kan onjuiste bandenspanning zorgen voor een hobbelige en ongemakkelijke rit.

5. Betere handling en grip: De juiste bandenspanning zorgt voor een optimale handling en grip op verschillende wegen en weersomstandigheden. Dit is vooral belangrijk bij bochten, abrupte manoeuvres en slechte wegomstandigheden.

Om het belang van goede bandenspanning te benadrukken, is het aanbevolen om regelmatig de bandenspanning te controleren. Een periodieke controle van de bandenspanning kan helpen aan een veilige, efficiënte en comfortabele rit.

TPMS sensoren prijs

Auto’s voorzien van een indirect TPMS systeem hebben geen TPMS sensoren nodig. De kosten voor een set TPMS sensoren zijn € 290,00 inclusief montage. Je koopt je TPMS sensoren eenvoudig online.

Wanneer TPMS vervangen?

Er zijn verschillende situaties waarbij het noodzakelijk is om het TPMS te vervangen:

1. Aankoop van nieuwe velgen of banden: Bij een nieuwe set velgen dien je ook TPMS-sensoren te installeren. Bij nieuwe banden is het niet altijd nodig om je TPMS te vervangen, echter is dit wel een goed moment om een controle uit te voeren.

2. Bij seizoenswisseling: Bij gebruik van winter- en zomerbanden, moeten mogelijk de TPMS-sensoren overgezet worden naar de nieuwe set banden om een consistente monitoring van de bandenspanning te behouden.

3. Waarschuwingslampje en foutmeldingen: Een duidelijk teken is het TPMS-waarschuwingslampje op je dashboard. Als deze door blijft branden nadat je de juiste maatregelen hebt genomen om je bandenspanning aan te passen, kan het duiden op een defect aan je TPMS-systeem.

4. Sensorbatterijen: De TPMS is uitgerust met batterijen. Deze batterijen kunnen na verloop van tijd slijten. De batterijen van de TPMS hebben een levensduur van tussen de 5 en 10 jaar. Als ze leeg zijn, kunnen ze niet langer functioneren en is het nodig om deze te vervangen.

5. Sensordefecten: TPMS-sensoren kunnen door verschillende redenen defect raken. Als een TPMS onnauwkeurige of geen gegevens levert, kan deze defect zijn.

6. Onderhoudsbehoeften: Het TPMS kan tijdens een reguliere onderhoudsbeurt getest worden. Als er tijdens de inspectie een defect wordt vastgesteld, kan vervanging nodig zijn.

Kan en mag je zonder TPMS rijden?

Nee, in Nederland is het niet toegestaan om zonder TPMS te rijden. Het is voor alle nieuwe personenauto’s, lichte bedrijfsvoertuigen en aanhangwagens (maximale massa tot 3.500 kg) sinds 1 november 2014 verplicht. Dit geldt zowel voor nieuw geregistreerde voertuigen als voor geïmporteerde voertuigen. Het niet naleven van deze regel kan resulteren in boetes en wettelijke consequenties. Weet je niet zeker of je een TPMS hebt of heb je andere vragen? Onze experts helpen je graag op weg.